5 (100%) 1 vote

Czynniki zewnętrze, a nasze zdrowie

Wiele czynników zewnętrznych, takich jak dieta czy zanieczyszczenia środowiska mogą wpływać zanieczyszczenie środowiskana naszą podatność do zapadania na groźne choroby . Do takich chorób należą od nowotworów przez cukrzycę skończywszy na chorobie Alzheimera. Dokładny mechanizm procesów stojących u podstaw tych chorób nie został jeszcze dokładnie poznany. Dzięki zaawansowanym technikom obrazowania, naukowcy zdołali zaobserwować w jaki sposób polimeraza DNA wbudowuje szkodliwe elementy w strukturę nici materiału genetycznego, co może ostatecznie prowadzić do rozwoju choroby.

Polimeraza DNA jest chyba najważniejszym enzymem w naszym organizmie- bez niej DNA nie mogłoby być powielane, a to właśnie w DNA zapisana jest informacja o wszystkich elementach naszego organizmu i sposobie ich funkcjonowania. Polimeraza przyłącza do syntezowanego łańcucha nukleotydy – elementy z których DNA jest zbudowane. Czasami dochodzi do uszkodzenia nukleotydów w wyniku np. Stresu oksydacyjnego spowodowanego obecnością wolnych rodników w organizmie, których źródłem może być promieniowanie lub kontakt z różnymi substancjami chemicznymi. Naukowcy używając techniki nazwanej krystalografią obserwowali przyłączanie do nici DNA nukleotydów posiadających w swojej strukturze dodatkowy atom tlenu. Jeżeli polimeraza wbuduje taki nukleotyd to może on zostać sparowany z niewłaściwym nukleotydem na sąsiedniej nici. W taki sposób dochodzi do powstawania zaburzeń w strukturze DNA.

W naszym organizmie istnieją różnego rodzaju systemy naprawcze, które mają za zadanie wyłapywanie nieprawidłowości i ich usuwanie. Jednak w przypadku, gdy do czynienia mamy ze stresem oksydacyjnym dochodzi do upośledzenia tej aktywności. W przypadku, gdy uszkodzony przez stres oksydacyjne nukleotyd wbudowany zostaje do nici DNA wówczas może się to w poważny sposób odbić na funkcjonowaniu komórki. Gdy zjawisko takie ma miejsce w więcej niż jednej komórce organizmu wówczas dochodzi do zagrożenia całego systemu. Stres oksydacyjny w naszym organizmie jest wyjątkowo niepożądany. Jak możemy się przed nim chronić? Powinniśmy codziennie dostarczać naszemu organizmowi składniki pokarmowe bogate w antyoksydanty, gdyż właśnie one pozwolą naszemu organizmowi skutecznie unikać tego niebezpiecznego stanu fizjologicznego.

Kategorie: Inne