5 (100%) 1 vote

Jak sobie zrobić szczepionkę na grypę – czyli inne wykorzystanie jajek w Święta

Dzisiejszy artykuł będzie częściowo związany z tematem Świąt -jajkami. Szczepiąc się szczepionkana grypę większość osób nie zdaje sobie sprawy jak taka szczepionka powstaje, dlatego też wielu z was czytając etapy jej powstawania pewnie będzie zaskoczonych.
Szczepionka na grypę składa się z osłabionych cząsteczek wirusa grypy , które powodują wzmocnienie odpowiedzi układu odpornościowego i powstanie przeciwciał przeciwko wirusowi. Dzięki czemu nasz organizm efektywniej może bronić się przed aktywną formą wirusa (nieosłabioną). Obecna metoda produkcji takiej szczepionki wymaga około pięciu-sześciu miesięcy pracy oraz dużego zapasu jajek.

Oto etapy powstawania takiej szczepionki:

1. Wybór wirusa – jest to bardzo ważny etap, gdyż co roku szczepy wirusa atakujące człowieka są inne. Dlatego też konieczne jest przewidzenie, z którego szczepu należy przygotować szczepionki (zajmują się tym ekperci WHO). Wykorzystują oni do tego informacje o szczepach występujących u zakażonych osób, co pozwala na wybór szczepów wirusa grypy co do których istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że wywołają one zachorowania w kolejnym sezonie.

2. Bliskie spotkanie jajka z wirusem – cieniutkimi igłami do zapłodnionego jaja kurzego wprowadza się „żywe” (pamiętajmy, że wirusy nigdy nie są tak naprawdę żywe, bo nie mają własnego metabolizmu!) cząsteczki wirusa. Jedno jajko wykorzystuje się do zrobienia jednej dawki szczepionki, co oznacza, że np. w U.S.A do stworzenia szczepionki sezonowej na grypę zużywa się około 100 milionów jajek!! Dodatkowo ta liczba jajek musi być złożona przez wyjątkowo zdrowe kury – jajka muszą być w najlepszej kondycji.

3. Inkubacja jajka – jajka są trzymane w warunkach temperaturowych idealnych dla rozwoju wirusa, przez wiele dni. Powoduje to namnożenie cząsteczek wirusa wewnątrz rozwijającego się jajka.

4. Otwarcie jajka – wielkie maszyny powodują otwarcie skorupki jajka i odwrócenie go tak by uzyskać płyn z jego środka – jest on pełen żywych cząsteczek wirusa.

5. Zabicie wirusa – do dezaktywacji wirusa używa się specjalnych chemicznych odczynników, a następnie „szatkuje się” wirus na kawałki.
Tak przygotowane cząsteczki wirusa są gotowe do umieszczenia w szczepionce, do której dodawane są również często adjuwanty – substancje wzmacniające odpowiedź immunologiczną.

Kategorie: Szczepionki