5 (100%) 1 vote

Ryby lekiem na raka

Wszyscy z nas zapewne wiedzą, że mięso ryb jest zdrowym wyborem. Jednak zapewne już ryby lekiem na rakamniejsza część zdaje sobie sprawę, dlaczego tak naprawdę jest. W przeciwieństwie do mięsa pochodzenia od ssaczego, mięso rybie powinno być tłuste. W tym wypadku wręcz im tłustsze mięso np. łososia tym lepiej dla naszego zdrowia. Zawdzięczamy to rodzajowi tłuszczu, który przeważa w składzie tego mięsa – kwasowi tłuszczowemu omega-3. Tłuszcz ten w różnoraki sposób pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu między innymi opóźniając proces starzenia czy ograniczając występowanie chorób serca. Doskonałym przykładem zbawiennego wpływu ryb na nasze zdrowie są Japończycy, których dieta bogata jest w ten rodzaj mięsa, a na całym świecie znani są oni z długowieczności.

Jednak mięso rybie posiada również właściwości antynowotworowe. Niedawno naukowcy udowodnili, że kwasy omega-3 zawarte w tłustych rybach powodują ograniczenie ryzyka wystąpienia gruczolaka. Gruczolak jest to rodzaj nowotworu nabłonkowego. W przypadku tego typu nowotworu dużą rolę odgrywa cyklooksygenaza- 2 (cox-2). Jest to enzym, który uczestniczy w procesie inicjacji i rozwoju gruczolaka. Wcześniej zaobserwowano, że niskie dawki aspiryny znacząco zmniejszają aktywność cyklooksygenazy. Naukowcy zaobserwowali również, że spożywanie tłustych ryb bogatych w omega-3 również wpływa na obniżenie aktywności tego enzymu.

Naukowcy zwrócili uwagę na osoby, które spożywały ryby co najmniej 2 razy w tygodniu, a do porównania zestawiono osoby, które ryby spożywały rzadziej niż raz w tygodniu. Badani, którzy jedli ryby regularnie byli mniej narażeni na różnego rodzaju nowotwory takie jak rak jajnika, żołądka, jelita czy trzustki, porównując ich do grupy kontrolnej. Zaobserwowano również, że spożywanie kwasów omega-3 , zarówno w pożywieniu jak i w postaci suplementów, wpływa także na obniżenie śmiertelności osób chorych (23% zmniejszenie całkowitej śmiertelności wśród osób chorych). Jednak kway omega-3 znacznie lepiej służą zapobieganiu powstawania nowotworów niż w ich leczeniu.

Jest to prawdopodobnie związane z ekspresją cox-2. Ekspresja tego enzymu jest wysoka we wczesnych etapach powstawanie nowotworu. Następnie dochodzi do zmniejszenia produkcji tego białka, a czasami dochodzi nawet do zahamowania jego ekspresji w „dorosłych” komórkach nowotworowych. Dlatego też jedzenie tłustych ryb może pomóc nam zapobiec późniejszym nieprzyjemnym konsekwencjom – chorobom nowotworowym. Pozostaje więc apel – JEDZMY RYBY!

Kategorie: Jedzenie